Popravdě aneb jak to bylo s hotelem Vyšehrad

26.09.2018 20:44

Popravdě aneb jak to bylo s hotelem Vyšehrad

Tento hotel býval kdysi chloubou  Českého Krumlova,  pak  stal   jeho hanbou. Patří  akciové společnosti, která ho  v roce  2014  nabídla  městu ke koupi za 29 miliónů korun. Radnice  nabídku odmítla s ohledem na výši ceny. Podle mne má reálnou hodnotu jen  pozemek pod ním. Usalašila  se  v něm partička  problémových týpků. Lidé z okolí se jich báli.  Byl to mazec. Všudepřítomné  výkaly,  bordel v místnostech se spoustou odpadků  „zdobily“  interiér, vytlučená okna a dveře exteriér. Byl volně přístupný - i dětem.  Dokonce tam došlo k smrtelnému úrazu ženy.   Městský úřad  psal po léta    dopisy majitelům, ale bylo to platné  jako mrtvému zimník.   Tak to zůstalo  až do dubna letošního roku.

Spolu s ing. Sochou a dalšími dvěma kolegy jsme se rozhodli, že to zmáknem´. Ing. Socha vyhledal na internetu veškeré doklady o hotelu, dozvěděli jsme se komu patří a  je v současné době neprodejný, protože  se  majitelé  mezi sebou soudí, nachází se v  insolvenci. Zjistil,  i kdo je insolvenčním správcem a jeho adresu.

S ním jsem pak jednal já a upozornil jej, že s ohledem na  tento stav hotelu může zahrozit podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení,  je proto zapotřebí neodkladně a rázně jednat, tedy vypudit z hotelu bezdomovce a čorkaře a  všechny vstupy zazdít a zadrátovat, aby se tam nemohli vrátit.  Během 14 dnů se tak stalo. Insolvenční správce, co slíbil, splnil.  To, co vedení města  nedokázalo zařídit za několik  let, my jsme stihli za dva týdny!

Docela  mne pak překvapilo, že místostarosta, kterého jsem  o výsledku  jednání s insolvenčním správcem písemně informoval, aby městský úřad dále v té věci konal, se pak v médiích vyjadřoval,  jak to všechno zařídili. Ale nevadí mi to,  těší mne, že je zde  na Vyšehradě  konečně klidno, bezpečno a maminky se nemusí o své děti bát.

 

Jan Vaněček